Kiinalaisessa apteekissa perinteinen ja moderni puoli palvelevat rinnakkain. 

Katukauppaa Chong'anissa. Maalaismarkkinoilla on tarjolla tuoreita käärmeitäkin -very cool. ©Jari Siipola

Maalta kaupunkiin. Tukkutori Guangzhou'ssa

Kuivattuja merihevosia tukkutorilla, Guangzhou ©Jari Siipola

 rohdos-annos keitettä varten, Anshun ©Jari Siipola


Rohdospuoti Hong Kong'issa

Kiinalainen yrttilääketiede 

Yrttilääketieessä käytetään n. 3000 kasvin tai eläimen osaa sekä mineraalia. Niiden viljely ja keruu on huomattava elinkeino kiinan maaseudulla, sillä perinteisten rohdosten osuus lääkemarkkinoista on yhä 30-50%.

Osa lääkkeistä valmistetaan itse keittämällä uutetta määrätyistä rohdos-annoksista. Lisäksi tarjolla on valmislääkkeitä pillereinä, kapseleina, uutteina, linementteinä ja laastareina. Osa näistä on ns. patenttilääkkeitä joiden koostumus on ollut vakio jo hyvin kauan. Yrttilääkkeitä käytetään yleensä melko pitkään, sillä vaikutukset ovat hitaita. Toisaalta rohdoilla ei ole sivuvaikutuksia, eivätkä ne ärsytä vatsaa.

Keskeinen vaikutusmekanismi yrttilääketieteessä, ja myös ruoka-aineilla hoitamisessa, perustuu niiden aikaansaamaan ns. Kylmä/Kuuma vaikutukseen elimistössä. Tämän Yin/Yang jaotelun myötä yrtit ja ruoat asettuvat vaikutustensa mukaisesti akselille: KYLMÄ-VIILEÄ -NEUTRAALI- LÄMMIN-KUUMA. Vaikka tällainen ajattelu saattaa kuulostaa alkuun oudolta, huomaa siihen tutustuva että ainakin jossain määrin kaikki ihmiset tunnistavat näitä vaikutuksia luonnostaan. Edelleen rohdoksia ja ruokia luokitellaan suhteessa patologisiin epätasapainotiloihin, esim. yli 1000 vuotta vanha patenttilääke Xiao Huoluo Wan hajoittaa Tuuli-Kylmää ja on siten jossain määrin "Kuuma".

Yhdistelmähoidot

Hydroakupunktuuri on yrttien ja akupunktuurin yhdistelmä jossa pieniämääriä (0,5 ml) yrtti- tai vitamiiniliuosta ruiskutetaan tiettyyn akupunktiopisteesseen. Rohdos- injektioita kyätetään myös tuinaklinikoilla esim. jännetulehduksien hoidossa.

Uuden ja vanhan yhdistäminen

Nykyisellä laboratorien aikakaudella perinteisistä Kiinalaisista yrttilääkkeistä pyritään eristämään vaikuttavia aineita ja saadut tiedot kootaan edelleen kansainvälisten asiantuntijoiden avuksi luotuihin sähköisiin tietokantoihin. Luonnonainetietokannat ovat aina olleet tärkeitä lääkekehityksen molekyyliarkistoja, sillä esim. valtaosa nykyisistä syöpä- ja tulehduslääkkeistä on johdettu luonnonaineista. 

Rakenteilla olevat kiinalaiset luonnonainetietokannat sisältävät paitsi aineyhdisteitä ja molekyylikaavoja, myös aikojen saatossa testattua tietoa niiden käytöstä kuten kymmeniätuhansia vanhoja reseptejä, jotka yleensä myös pitävät paikkansa. esim. Qinghao yrtti, jonka vaikuttavaa ainetta artemisiinia käyetetään nykyisin synteettisiä tehokkaimpien malarialääkkeiden pohjana, on ollut Kiinasssa käytössä jo miltei 2000 v.

Alue onkin erittäin aktuelli myös länsimaisen lääketieteen näkökulmasta ja moni maa, myös Suomi, tekee Kiinan kanssa yhteistyötä uusien lääkkeiden ja sekä
funktionaalisten elintarvikkeiden kehittelyssä. Globaalisti merkittävä edistysaskel on Kiinan ja Thaimaan yhdessä kehittämä yrttilääkke Hiv-potilaiden hoitoon, hinnan arvellaan jäävän kymmenesosaan länsimaisisiin lääkkeisiin verrattuna ja siitä odotetaan helpotusta kehitysmaiden Aids-ongelmaan.

Kiina, joka oli pitkään uudenajan TCM-lääkkeiden kehittämisessä lähinnä raaka yrttien toimittaja jalostustyön tapahtuessa pääosin Japanissa ja Singaporessa, panostaa myös voimakkaasti uusien tuotteiden kehittämiseen maailmanlaajuiseen käyttöön. Tämä edellyttää kuitenkin lääkkeiden kehitämistä länsimaisten standardien mukaan.  

"Perinteisessä yrttilääkinnässä tiettyä epätasapainotilaa hoidetaan yhdellä yrtillä tai useampien rohtojen seoksella. Tällaisen seoksen sisältäessä monia yhdisteitä ja vaikuttaen lukuisiin eri kohteisiin elimistössä, ei lääketieteellisiä vaikutuksia useinkaan pystytä selittämään lääkeseoksien yksittäisten komponenttien avulla. Perinteisen kiinalaisen  lääketieteen hoidot pyrkivätkin vaikuttamaan sekä ihmisen fysiologiaan ja mieleen yhtenä  kokonaisuutena. Tämä onkin suurin ero perinteisen kiinalaisen lääketieteen ja länsimaisen molekylaarisen lääketieteen välillä". Kirjoittaa Tuomo Laitila. 

LISÄÄ AIHEESTA: In silico seulonnan käyttoö uusien johtolankamolekyylien seulonnassa perinteisen kiinalaisen lääketieteen luonnonainetietokannoista-pdf 

      SIVUN ALKUUN

Ongelmia

Valitettavasti Kiinassa on viime vuosina esiintynyt joitain ongelmia viljeltyjen yrttien laadussa esim. kaksivuotisen Ginseng'in juuri -joka lienee meikäläisittäin tunettuin Kiinalainen rohto- tulisi korjata vasta toisena vuotenaan, mutta joillain viljelijöillä saattaa olla kiire myydä juurensa ennenaikojaan. Tietysti voidaan kysyä, onko asianmukaisestikkaan viljelty yrtti koskaan sama kuin kasvupaikkansa ja olosuhteensa valinnut luonnonvarainen kasvi.

Ongelmia on esiintynyt myös valmiissa lääkkeissä. Kadulta ei rohtoja kannatakkaan ostaa ja pillereiden osalta on syytä pidättätyä tehdaspakatuissa, tämä pätee myös läsimaista (suomesta) ostettuihin kiinalaisiin lääkkeisiin. Takavuosina Hollannissa löydettiin joistakin kiinalaisista yrteistä myös länsimaisiä lääkkeitä kuten kortisonia astma- ja atopialääkkeistä ja testostereonia potenssilääkkeistä.
Kiinnostus Kiinalaisiin rohtoihin on poikinut myos erilaisia ”yleisvalmisteita”  joita markkinoidaan jokaiselle ja jokaiseen vaivaan -yleensä kyse on Amerikkalaisista valmisteista. Näitä myyvät sekä helppoheikit että eräät terapeutit.

Kuten tiedetään, kiinassa tavataan toisinaan käyttää myös kyseenalaisia rohdoksia. Esimerkiksi merihevonen on vaarassa kuolla sukupuuttoon ja siten ainakin länsimaisittain rauhoitettu. Tavatonta ei ole myöskään nähdä kadulla, oikeiden paikkojen liepeillä, kaupiteltavan tiikerin käpäliä. Näiden tilalla voidaan kuitenkin käyttää funktioltaan vastaavia korvaavia rohtoja.

Ostoksilla

Paras, mutta myös työläin tapa on käyttää jalostamattomia raaka-rohdoksia. Yleisimpiä saa nykyään tyhjiöpakattuina, joiden laatu on erittäin hyvä. Valmislääkkeitäkin voi toki käyttää.

Pohjois-Kiinan valmistajista hyvän maineen omaa 1669 peustettu,
Beijing Tong Reng Tang (BTRT). TCM-sairaaloilla ja klinikoilla on myös oma apteekki josta rohtonsa saa kätevästi mukaan, hankittuaan ensin reseptinsä asiantuntevalta lääkäriltä. Turvallinen valinta lienee myös Wangfujin Dajie;lla sijaitseva Pekingin isoin apteekki Yibaoquanxin (kävelykadulta pohjoiseen, isot neonvalot; KUVA yläpalkissa).  

Tarjolla on useita yleistä hyvinvointia edistäviä rohdosvalmisteita: Kuningatar hunaja Royall Gelly, Ginsengillä tai ilman, vahvistaa immuniteettia ja on kokeilemisen arvoinen esim. siitepölyallergiassa (kuurina ennen siitepölyaikaa), valmiste voi nostaa piilevän Kuumuuden pintaan joten sitä kannattaa käyttää kohtuudella.

Dangui  (Angeliga sinensis) on etenkin naisten rohdos, jota kiinassa käytetään yleisesti kuukautisten yhteydessä verta vahvistamaan. Erinomainen yskänsiirappi on Nin Jom Pei Pa Koa.  Ummetukseensa matkaajan kannattaa koettaa suoliston liikettä edistävää, hampunsiemen-valmistetta Maren Run Chang Wan. Reumaattisia kipuja lievittäviä kipulaastareita on nykyään erittäin laaja valikoima. Uutta teknologiaa edustavat itselämpiävät tyynyt Duoke ovat käypä kotihoito vaikkapa kylmiin niveliin (lämpövaikutus n. 20 t.) Kiinasta kannattaa tuoda myös vitamiineja ja ravintolisiä, teetä unohtamatta.

                                           © Jari Siipola 2005.           
     

SIVUN ALKUUN