Tuina

Jo Neijing (n. 300 eKr.) mainitsee Tuinan esiasteen An Mon;
An "painaa" (kirjainmerkit: käsi ja terveys),
Mo "hieroa" (kirjainmerkit: käsi ja miilu).

Nämä kaksi menetelmää eivät kuitenkaan riittäneet ja 400 vuotta sitten nykymuotonsa saanut Tuina-terapia sisältää tänään n. 40 erilaista tekniikkaa. Tuina-terapiaa voisi luonnnehtia hieronnan, kiropraktiikan sekä meridiaani- ja akupunktiopistekäsittelyn yhdistelmäksi. Hoitoa saatetaan tehostaa myös yrttilinementein, -hautein ja -injektioin.
Usein parhaat tulokset saadaan yhdistämällä Tuina-terapiaan muita kiinalaisia hoitoja, kuten moxibustiota, kuivakuppausta ja akupunktiota. 

Kyseessä on siis kiinalaisen lääketieteen erityisala joka vaatii asianmukaisen koulutuksen, siinä missä akupunktio ja yrttilääkintäkin. Kiinassa tuinaa, kuten akupunktiotakin, saavat harjoittaa ainoastaan perinteisen kiinalaisen lääketieteen tuinalääkärit. Toivottavasti myös Suomessa tullaan Tuina-terapeuteilta edellyttämään muutamaa viikonloppukurssia laajemmat tieto-taidot.

Tuina-terapiaa käytetään lihasten, ligamenttien, nivelten ja nikamien kivussa ja toiminnallisissa vaivoissa. Mutta myös neurooseissa, unettomuudessa ja kuukautisvaivoissa, sekä monissa muissa sisäelinperäisissä vaivoissa. Eräs Tuina-terapian eduista on, että se soveltuu itsessään eräiden lastentautien, kuten kroonisen ripulin ja huonon ruokahalun hoitoon. Myös neulakammoisille ihmisille Tuina-terapia on oiva vaihtoehto.

Meikäläisistä manuaaliterapioista Tuina-terapia eroaa muun muassa kyvyssään poistaa tulehdusta hermoista ja poistaa ”tahmeutta” hermojen ja muiden kudosten väliltä. Erikoista on myös suora hermojen manipulointi, joka on akupunktuuriakin tehokkaampaa käsien tunnottomuudessa ja muissa tilanteissa, joissa raajojen hermotus on heikentynyt.

Kliinisessä työssään kiinalainen Tuina-lääkäri toimii myös ”luumiehenä”, joka asettaa sijoiltaan menneet luut ja jäsenet paikoilleen. Kiinassa Tuina-lääkärit harjoittavat myös mikrokirurgiaa kudoskiinnikkeiden avaamisessa.

Japanilainen painantahoito Shiatsu perustuu Tuina-terapiaan.

© Jari Siipola 2005         KLINIKALLE