KUVAT: Yli tuhatvuotiset terrakottapatsaat digitaalisesti monistettuina.
TaiJi ryhmä Tiantan'in eli Taivaantemppelin puistossa, Pekingissä. Miekka-TaijI'a Ditan-puistossa, Pekingissä.

Qigongin vaikutukset

Harjoittelu on kaikkein tärkeintä. Hyötyä saadakseen tulee tehdä yksinkertaisia harjoituksia paljon. Myös se kuinka hitaasti ja rennosti voi tehdä on tärkeää. 

Qigongin myönteisistä vaikutuksista ja vaikutusmekanismista on Kiinalaista tutkimustietoa seuraavien elintoimintojen osalta:
Vaikutukset hermostoon, hengitykseen, verenkiertoon, ruoansulatukseen, endorgiinin säätelyyn ja immuniteettiin. Yleisellä tasolla Qigong (kuten myös neulahoito) parantaa vastustuskykyä, ja jos sairastuu toipuu yleensä nopeasti.

Opettajani, prof. Han Bin'in (Kiinan perinteisen kiinalaisen lääketieteen akatemian qigong tutkimusosaston johtaja) mukaan qigongin hyötyjä on usein kuitenkin vaikea eritellä: Qigong on keho-mieli -harjoitus ja sellaisia ovat sen vaikutuksetkin; hitaita keho-mieli -muutoksia.

Kirjoittaja yhtyy täysin edelliseen.
Olen tehnyt Qigongia (enemmän ja vähemmän säännöllisesti) vuodesta 1987 ja vaikka koen Qigongin olleen yksi parhaimmista asioista joita olen kohdannut, hyötyjä kykenen luonnehtimaan lähinnä siten että harjoittelu on parantanut elämänlaatua, pitänyt kehon elävänä ja laajentanut mieltä.
Opetellessani kävelemään pyörätuolissa olon jälkeen, oli erikoista todeta ettei tietty hienomotorinen taso ollut hävinnyt lihasten surkastumisen myötä.

                            © Jari Siipola 2005

Kirjoitusmerkki Zhou "pitkäikäisyys" dekoratiivisesti esitettynä.