TaiJi-Qigong
KUVAT: Yli tuhatvuotiset terrakottapatsaat digitaalisesti monistettuina.
TaiJi ryhmä Tiantan'in eli Taivaantemppelin puistossa, Pekingissä. Miekka-TaijI'a Ditan-puistossa, Pekingissä.


Qigong'in asema

Kiinassa qigong on nyt suositumpaa kuin koskaan: Kiinan ”qigongin tiedettä tutkiva yhdistys” arvioi sen piirissä olevan kaikkiaan n. 60 miljoonaa harrastajaa. Suosituinta on itsehoidollinen Qigong.

Vaikka Qigong on levinnyt länteen vasta 80-luvulla, on se jo saanut suosiota osakseen ja Ruotsissa lääketieteellistä qigongia jo tiettävästi esitetään sikäläisen "KELAn" korvausten piiriin. Suomessa qigong on toistaiseksi verattain tuntematonta ja rinnastetaan usein virheellisesti taistelulajeihin. Epäsuorasti qigong (ja taiji) on kuitenkin vaikuttanut melko voimakkaasti meikäläiseen liikuntakulttuuriin ja eräiden "itsehoitotuotteiden" kehittelyyn.

Qigong ei kuitenkaan ole tuote joka on helppo ottaa ja käyttää, vaan monimuotoinen perinne jonka taustalla on syvä filosofia. Nähdäkseni qigongin asemaa voidaan edistää nostamalla opetuksen tasoa, sekä kiinalaisin asiantuntija vierailuin, että parantamalla meikäläisten qigong-ohjaajien tasoa. Oikein opittuna ja tehtynä qigong on hyvin hyödyllistä ja tuottaa iloa tekijälleen.

Navigoi ylläolevilla nappuloilla qigong-alasivuille, joiden tiedollinen aines perustuu Prof. Han Bin'in kanssa käytyihin keskusteluihin ja Cen Yufang'in kirjaan: Chinese Qigong Essentials.