KUVAT: Yli tuhatvuotiset terrakottapatsaat digitaalisesti monistettuina (kuva: Jari Siipola).
Prof. Han Bin ohjaamassa kirjoittajaa CBIATC, Peking (kuva: Zhang Yi). TiaiJi-Qigongia Kupittaanpuistossa, Turussa (Kuva: J.Liimatainen, TS)


My Way

Tehtyäni qigongia (enemmän ja vähemmän säännöllisesti) viitisentoistavuotta, olen matkan varrella tutustunut moniin harjoituksiin joita en kuitenkaan enää opeta. Arvostan itse seikkaperäistä opetustapaa ja olen kovin iloinen löydettyäni opettajan (Professori Han Bin), joka on paitsi vakauttanut perustaa ja lisännyt tietoani lääketieteellistä qigongista, myös yllättäen laajentanut qigongiani taiteen suuntaan.

Opetan lähinnä näitä:
TaiJi-Qigong
Seisontaharjoitukset
Selkärangan ongelmia korjaavat harjoitukset 
Liangong-qigong
Silmäharjoitus

Qigong kattaa tuhansien muotojen kirjon. Tänään sen piirissä on käynnissä myös kehitys, jossa viiden perinteisen harjoituksen lukuisia muunnelmia pyritään yhdenmukaistamaan standardontijärjestelmän (Jian Shen Qigong) puitteissa. TaiJi'n kohdalla sama kehitys tapahtui 50-luvulla, jolloin ns. laitostettu 24-muoto kehitettiin. Standardoinnin on arveltu lisäävän laijin suosiota ja epäilemättä se helpottaakin aloittelijaa. Qigongin virtaviivaistamisen katsotaan toisaalta kuitenkin kaventavan perinteen monimuotoisuutta. Kirjoittaja ei harjoita tai opeta standardeja, vaan keskittyy seuraamaan Prof. Hania


© Jari Siipola