KUVAT:  Oppi-isän patsas TCM-akatemian aulassa, Guang An Men'in sairaalan päärakennus Pekingissä,  
Tuinalääkäri FangGungzhong kiinan TCM-akatemian klinikalla, Apteekin rohdos valikoimaa, Tiantan "Taivaan temppeli". ©jari Siipola

Perinteinen kiinalainen lääketiede

Perinteinen kiinalainen lääketiede, TCM (Traditional Chinese Medicine) on maailman vanhin lääketiede jonka perusteokset (Neijing) kirjoitettiin n.300 eKr.  Nykyisin Kiinan TCM-akatemian kirjasto ilmoittaa omaavansa yli 700.000 eri teosta tai nidettä, joista 30.000 luokitellaan muinaisiksi. Kiinalainen lääketiede on kuitenkin elävä perinne.

Vaikka länsimainen lääketiede kasvattaa kiinassa suosiotaan, niin tekee myös TCM. Kun vuonna 1980 TCM-sairaaloita oli kiinassa 678 on niitä tänään 2600. Lisäksi kaikissa länsimaisen lääketieteen sairaaloissa on TCM-klinikka. Päälle tulevat yksityisklinikat, joita pelkästään Pekingissä on tuhansia.

TCM-sairaaloissa on tarjolla myös länsimaisia hoitoja. WHO;n mallisairaalan Guang An Men'in uusi päärakennus (kuva yllä) on vihitty kehitystyöhön, jossa näiden kahden lääketieteen menetelmiä yhdistämällä tuotetaan täysin uusia hoitomenetelmiä. Kaikissa perinteisissä sairaaloissa hyödynnetään länsimaisia tutkimusmenetelmiä kuten verikokeita ja kuvainnuksia. Kiinan ulkopuolella TCM-sairaaloita on ainakin Malesiassa, Vietnamissa, Singaporessa, Saksassa ja Espanjassa.

Myös Maailman terveysjärjestö WHO on edistää Kiinalaisen lääketieteen asemaa esim. kouluttamalla akupunktuurin antajia mm. Filippiineillä ja Singaporessa. Se on tukenut myös kansainvälistä TCM-koulutuskeskusta (jossa kirjoittajakin on opiskellut) joka perustettiin Kiinaan jo 1975. WHO myös julkaisee alan oppimateriaalia englanninkielellä ja on listannut yli 400 vaivaa /sairautta joiden hoitoon TCM soveltuu.

Kiinassa akupunktuurin sekä tuinan harjoittaminen edellyttää TCM-lääkärin tutkintoa. Perustutkinto kestää 5v. josta noin 40% on länsimaisen lääketieteen opintoja. Jatko tutkintoja on kolme: Master degree, Doctor degree ja Post- dogtor degree joista kukin vie 3v. ja sisältää edelleen myös länsimaista lääketiedettä. TCM-yliopisto on miltei joka provinsissa (28), poikeuksena tibet. Niihin valmentavia keski-kouluja on kiinassa kaikkiaan 42.

Myös Suomessa on mahdollista suorittaa kansainväliset minimi suositukset täyttävä TCM-koulutus, jota jotkut täydentävät, etenkin kliinisen osaamisen osalta, edelleen Kiinassa. Valitettavasti yhdenmukainen lisenssi järjestelmä puuttuu ja toimijoiden kenttä on siten hyvin kirjava, myös Suomessa toimivien kiinalaisten osalta.

Tapasin opintomatkallani 2004, suomessakin usein vierailleen Professori Liu Baoyan'in joka on nykyään Kiinan TCM-akatemian varapresidentti. Hänen mukaansa kiinnostus perinteistä kiinalaista lääketiedettä kohtaan kasvaa selvästi kaikkialla. Vuosittaiset kansainväliset konfferenssit keräävät enenevässä määrin osanottajia ja myös yhä useimissa länsimaissa edistetään sen käyttöä myöntämällä TCM-akupunktuurikoille lisenssi. -Usein tämä prossessi edellyttää tutkimusta. Syyksi kasvavaan kiinnostukseen Liu Baoyan näkee kiinalaisen lääketieteen edut. Hoitomenetelmiä ei ole liikaa; on sairauksia joihin ei akupunktuurin ohella ole ylipäätään tarjolla muuta hoitoa. Tästä esimerkkinä kasvohalvaus, jota kiinassa hoidetaan aina lääkärintoimesta. On myös paljon ihmisiä jotka eivät varsinaisesti ole sairaita, mutta eivät oikein terveitäkään. He kärsivät erillaisista vaivoista kuten unettomuudesta ja vatsavaivoista, joihin usein tarjotaan jatkuvaluonteista lääkehoitoa.  Kasvavat lääkekustannukset ovatkin keskeinen syy, miksi lännessä ollaan pikkuhiljaa pakotettuja uutteen ajatteluun.

                       © Jari Siipola 2005
SIVUN ALKUUN

Laaja linkki-lista Karoliinisen Instituutin sivuilla
Guang An Menin sairaala, Peking
Kiinan Perinteisen Kiinalaisen Lääketieteen Akatemia, Peking