KUVAT: Oppi isän patsas Kiinan perinteisen kiinalaisen lääketieteen akatemian aulassa Pekingissä, Guang An Men'in sairaalan uusi päärakennus,
General Hospital'in akupunktioklinikka, Pekingissä -Kiinassa kaikilla TCM-klinikoilla käytetään hoitoa tehostamaan elektromangneettisia TDP-lämpölamppuja "Macig lamp",

Kuivakuppaus yhdistetään hyvin usen neulahoitoon, jota annetaan pääsääntöisesti molemmille puolille kehoa. 
©JariSiipola

Mitä akupunktio on?
Zhen Jiu tarkoittaa neulaa ja moxaa. Lisäksi tähän ketegoriaan kuuluvat kuivakuppaus, Meihua, ja GuaSha sekä monet uudet vermeet. Kiinalaisen lääketieteen klinikalla näitä menetelmiä yhdistellään tarpeen mukaan.

Akupunktiossa manipulodaan neulan avulla akupunktiopisteisiin kasautuvaa Qi-energiaa, ja siten säädellään elimistön toimintaa. Tämän tekee mahdolliseksi energiaverkostosta (meridiaanit, Jing luo) sen yhteyksistä sisäelimiin, sekä sillä sijaitsevista akupunktiopisteistä ja niiden vaikutuksista Kiinassa aikojen myötä koottu tieto. Itse manipulaatio tapa on myös vaikutuksen kannalta ratkaiseva.

Akupunktiota ja "akupunktiota"
Suomessa voi nykyään opiskella kiinalaisen lääketieteen teoriaa, tältä pohjalta on periaatteessa mahdollista hahmottaa potilaan häiriömalli ja suunnitella epätasapainoa korjaava hoito. Koska potilaat eivät kuitenkaan ole oppikirjoista, tarvitaan lisäksi pätevää kliinistä koulutusta (jota käytännössä voi saada vain Kiinassa), mikä on tuiki tarpeellista myös hoidon tekniikoiden osalta. Tällöin ollaan tilanteessa jossa teoria ja käytäntö kohtaavat oikealla tavalla ja akupunktiota voidaan soveltaa moniin käytännön tilanteisiin. WHO:n listauksen mukaan on yli 400 vaivaa ja sairautta joiden hoitoon se sopii.

Länsmaissa kiinnostuttiin akupunktiosta 70-luvulla, kun Suomenkin TV esitti kuvaa akupunktio-anestesialla tehtävistä leikkauksista. Niitä peruja linee, että akupunktio mielletään meillä yhä lähinnä kivunhoidoksi. Suomessa myös jotkut lääkärit ja fysioterapeutit käyttävät akupunktiota kivun ja muutamien toiminnallisten vaivojen hoidossa. Akupunktio on siis saanut jonkinlaisen virallisen lääketieteen hyväksynnän, koska se näköjään toimii käytännössä. Menetelmän taustalla olevan filosofian samat tahot kuitenkin kuittaavat "uskomuksiksi", eivätkä siten ole yleensä kiinnostuneita opiskelemaan kiinalaista lääketiedettä (akupunktiota) syvemmin.

Edelleen Suomessa toimii joitakin "Hand-Made-akupunktuurikkoja" vailla minkään oppisuunnan diplomia. Meillä on muutamia erittäin hyviä kiinalaisia lääkäreitä, mutta myös henkilöitä jotka eivät kotimaassaan saisi harjoittaa akupuktiota.  
Neula kammosta
Ihmisten kokemukset pistämisestä ovat yleensä peräisin rokokotuksista ja verikokeista. Ruiskuneulat ovat onttoina huomattavasti akupunktioneuloja paksumpia, lisäksi niiden terien on tarkoitus leikata kudosta. Akupunktiossa käytetään erityistä filiformneulaa, jonka kärki on tylppä, eivätkä pistokohdat yleensä vuoda.

Vaikka Akupunktiossa ei pistetä herkkiin sormenpäihin eikä verisuoniin, saattaa jonkin asteista kipua kuitenkin esiintyä. Terapeutin tekniikka on yksi tekijä. Kuitenkin jokainen joskus osuu ihohuokoseen ja on pisteitä jotka heijastavat epätasapainoa olemalla arkoja. Kipua esiintyy jokatapauksessa yleensä vain pistohetkellä, joten se on hoitoaikaan nähden hyvin lyhytkestoista. Lisäksi tulee muistaa, että akupunktiolla voidaan (tämä on siis länsimainen näkemys) hoitaa tehokkaasti juuri kipuja. Asiansa osaava terapeutti osaa myös huomioida neulakammon ja valmistella potilaansa. Lasten pistämiseen on edelleen oma tekniikkansa.
Moxibustio
Moxa, jota valmistetaan pujosta siten että se on allergisoimattomassa muodossa, on etenkin Kylmä-tiloja hoidettaessa erityisen tarpeellinen ja silloin myös ensisijainen menetelmä. Moxa-sikaarilla voidaan lämmitää akupunktiopisteitä, lämmin-neula-tekniikassa moxaa poltetaan neulan kahvassa jolloin lämpö johdetaan syvälle. Moxa-laatikkoa käytetään isomman alueen lämmittämiseen.
Kuivakuppaus
Kuivakuppauksessa käytetään erityisiä kuppauslaseja, joihin poltetava tyhjiö imaisee lasin kiinni ihoon. Tekniikoita on monia kuten: nopea flash-kuppaus, liuku-kuppaus ja paikallinen-kuppi. Menetelmä on monikäyttöinen ja Kiinassa n. 70% potilaista saa muun hoidon ohella kuivakuppausta. Ulkoisen säätekijän (esim. Tuuli-Kylmän) tunkeuduttua ihohuokosista sisään, on menetelmä verraton.
Meihua ja GuaSha
Meihua, Mei; luumunkukka (ja naisen nimi), hua; vasara. Tämä ns. seitsentähtinen luumunkukkavasara eikä GuaSha- kaavin kuulu allekirjoittaneen arsenaaliin, kojeet (TDP ja sähköakupunktio) sen sijaan kyllä.
Kojeet
Lisäksi Kiinassa on kehitetty erillaisia kojeita.
Sähköakupunktiossa, joka on ranskalaisen sähköhoidon ja kiinalaisen neulahoidon yhdistelmä, neulan kahvaan johdetaan heikkoa sähkövirtaa valitulla taajuudella. Tämä parantaa stimulaatiota ja on hyvä etenkin kiputiloja hoidettaessa. Moxakone on sähköinen lämmönlähde jolla voidaan jäljitellä niin lämmintä-neulaa kuin pistemoxaustakin. -Lämmön laatu tosin on ratkaisevasti erillainen, aidon moxan lämmön mennessä syvemmälle kudoksiin. TDP on oivallinen uutuus, ja Kiinassa sen yhdistäminen neulahoitoon on tänään enemmän sääntö kuin poikkeus. Edelleen Kiinan TCM-klinikoilla sovelletaan uutta tekniikkaa kuten laserlaitteita, jollainen on yläkuvan papparaisellakin sieraimessaan.
© Jari Siipola 2006